15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://acasa.teotrandafir.com 300 true

Traditii, obiceiuri si superstitii in a treia zi de Paste

0 Comments

De-a lungul timpului au aparut mai multe traditii, obiceiuri si superstitii de care oamenii tin cont in cea de-a treia zi de Paste. Aceasta zi mai poarta numele si de Martea Luminata. Afla care sunt aceste obiceiuri, traditii si superstitii.

Traditii, obiceiuri si superstitii in a treia zi de Paste

1. Cea de-a treia zi de Paste, numita si Martea Luminata, este zi nelucratoare. Astfel, oamenii nu au voie sa spele, sa calce si, de asemenea, nu se face curat.
2. In zonele rurale, in cea de-a treia zi de Paste, femeile dau de pomana pasca si vin rosu.
3. In aceasta zi se usuca si se sfarama Sfantul Agnet, sfintit in biserica in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Cel de-al doilea Agnet va fi uscat si sfaramat dupa o randuiala specifica. Dupa sfaramare, acesta este asezat intr-un chivot si pus pe Sfanta Masa din Altar. Agnetul este folosit pe parcursul anului pentru a impartasi bolnavii sau personele care, din motive serioase, nu pot ajunge la biserica.
4. In aceasta zi, precum si in celelalte zile pana la Rusalii, credinciosii nu vor face matanii in biserica.
5. In cea de-a treia zi, precum si in celelalte zile din Saptamana Luminata, nu se fac parastase.
6. Potrivit oranduielilor bisericesti, preotii nu vor citi Psaltirea in aceasta zi si nici in celelalte zile ale Saptamanii Luminate.
7. Slujbele de inmormantare din aceasta zi, precum si cele din celelalte zile ale Saptamanii Luminate, vor fi facute dupa o randuiala speciala. Slujbelor inmormantarii le vor lua locul slujbele Invierii. Cantarile din cadrul acestor slujbe vorbesc despre trumful vietii asupra mortii.
8. Incepand cu prima zi de Paste si pana la Inaltarea Domnului, in cadrul Liturghiei se va canta „Axionul Pastilor”, „Ingerul a strigat”. De asemenea, credinciosii vor folosi ca forma de salut cuvintele „Hristos a inviat!” si li se va raspunde cu „Adevarat a inviat!”.
Articole pe aceeasi tema:
Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste
Traditii, obiceiuri si superstitii in prima zi de Paste
Traditii, obiceiuri si superstitii in a doua zi de Paste

loading...
Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply