15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://acasa.teotrandafir.com 300 true

Lumina de Paște: Ce explicații științifice și nu numai sunt pentru minunea din Sfântul Mormânt

0 Comments

Înainte de duminica de Paște, creștinii pot spune că trăiesc o minune: divinitatea le dăruieşte Lumina Sfântă în Sfântul Mormânt din Ierusalim, ceea ce în lume se propagă drept „lumina de Paște“. De peste un mileniu aceasta este povestea spusă credincioșilor și crezută de aceștia. Însă cât de adevărat este acest miracol și, mai ales, poate fi explicat de ştiinţă?

Lumina de Paste – explicatii stiintifice

Lumina de Paște sau lumina sfântă de la Ierusalim este cunoscută, la nivel de poveste, de majoritatea creștinilor. Ritualul din sâmbăta dinaintea Paştelui presupune că Patriarhul Ortodox al Ierusalimului intră în Sfântul Mormânt, unde apare focul sfânt care aprinde vata întinsă pe lespede. Înainte de a intra, însă, este percheziţionat pentru a nu avea chibrituri asupra lui cu care să aprindă focul. Patriarhul adună vata cu mâna, o pune în două cupe de aur cu găuri iese în Capela Îngerului, prima încăpere din Sfântul Mormânt. Aici sunt aprinse două buchete a câte 33 de lumânări.
Iese apoi din biserică şi le arată credincioşilor adunaţi în faţa acesteia minunea. Minunea care nu este lipsită de contestaţii, care au apărut pe măsură ce știința s-a dezvoltat tot mai mult și presiunea exercitată de biserică s-a diminuat.
Acest moment din sâmbăta mare este considerat de către ortodocşi drept cel mai important dintr-un an şi a fost menţionat sporadic în câteva scrieri înainte de 1.106 şi de atunci a fost documentat sistematic. În legătură cu acelaşi foc sfânt există mitul că în primele 33 de minute de când este aprins nu arde faţa sau părul oamenilor. Asta pentru că Iisus avea 33 de ani când a murit, iar focul are legătură cu divinitatea.
CITESTE CONTINUAREA PE PLAYTECH.RO

loading...
Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply