15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://acasa.teotrandafir.com 300 true

Acum 2 luni ai dat ceasul cu o oră în față. Ce se întâmplă din acest moment cu ora de vară – DECIZIA care schimbă tot!

0 Comments

Subiectul legat de ora de vară în România a creat numeroase controverse încă de la începutul anului.

Un zvon apărut în Parlamentul European spunea că am putea renunța pe viitor la schimbarea orei, însă a rămas, așa cum îi și spune, un zvon.

Astăzi primim noi lămuriri cu privire la balamucul creat în spațiul public în legătură cu acest subiect.

„Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu doar că nu generează economii din punct de vedere energetic, dar creează un puternic disconfort asupra marii majorități a populației, generând de asemenea perturbări ale transportului feroviar și aerian”, arată autorii proiectului, mai mulți europarlamentari.

S-a luat decizia ca România să treacă în continuare la noul ceas. Ultima oară, ora 3 a devenit ora 4 pe data de 25 martie 2018. Acest lucru se va întâmpla și la anul, de vreme ce proiectul nu a fost votat ca valid de către specialiștii europeni.

Cum suntem afectați când schimbăm ceasul?

Schimbarea orei de vara are consecinte asupra psihicului si a sanatatii oamenilor.

Ora de vara a fost introdusa pentru ca oamenii sa se bucure cat mai mult de lumina naturala de la soare, mai ales ca dupa echinoctiul de primavara ziua va fi mai lunga.

S-a ales ca ora 3 sa devina ora 4 deoarece se considera ca la aceasta ora majoritatea populatiei doarme si nu va fi perturbat niciun program.

Organismul va resimti aceasta schimbare intrucat somnul se reduce automat cu o ora. Pentru a se obisnui, celulele organismului vor avea nevoie de cateva saptamanai pentru a se reface.

Pentru a face fata cu brio schimbarii inca din primele ore, este recomandat consumul a cat mai multor fructe si legume. Corpul trebuie revitaminizat dupa ora pierduta de somn, pentru a-i creste rezistenta in timpul zilei.

Multe persoane acuza dureri de cap severe din cauza trecerii la ora de vara. Acest lucru se intampla automat in urma scurtarii somnului cu 60 de minute. Starea de anxietate creste in aceasta perioada.

CITEȘTE ȘI: Ora de vară 2018. Se renunță sau nu la scurtarea zilei cu 60 de minute?

Cum sunt afectate zodiile de trecerea la ora de vară

De cand e valabila ora de vara in Romania?

Ora de vara a fost introdusa prima oara in anul 1932. A fost suspendata in 1943 si reintrodusa in anul 1979, in timpul regimului ceausist.

Ideea trecerii la ora de vara ii apartine omului de stiinta Benjamin Franklin (secolul al XVIII-lea). Franklin a ajuns la concluzia ca timpul trebuie ajustat dupa ce a studiat modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau.

Primele tari din lume care au introdus acest sistem au fost Germania si Austro-Ungaria, pe 30 aprilie 1916. Scopul era economisirea rezervelor de carbune necesare productiei de razboi.

In Romania, dupa reintroducerea sistemului in 1979, trecerea la ora de vara se facea in prima duminica din aprilie, asta pana in 1983. Din 1984, trecerea s-a facut in ultima duminica din martie.

loading...
Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply